piątek, 25 września 2015

Bułki do burgerów


Witajcie :)
Dziś początek weekendu, dla niektórych wyczekiwanego odpoczynku i lenistwa. Wreszcie można na spokojnie przygotować coś pysznego do jedzenia, bez pośpiechu dnia codziennego. A skoro weekend to proponujemy domowy wypiek pieczywa. Nie byle jakiego, bo idealnych bułek do hamburgerów. Jakiś czas temu kupiłyśmy świetną książkę "Burgery. Wszystkie smaki", która zainspirowała nas do małych eksperymentów burgerowych :) O nich następnym razem, a teraz podamy Wam przepis na proste, słodkawe bułki do dużych lub mini burgerów.


Składniki:
2 jajka + 1 jajko do posmarowania bułeczek
300ml mleka
34g masła
20g świeżych drożdży
500g maki + trochę do podsypania
30g cukru
1/2 łyżeczki soli
*opcjonalnie - ziarna sezamu, dyni, czarnuszki do posypania bułek

Przygotowanie:

1. Lekko podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Odstaw rozczyn na kilka minut.


2. Do misy wlej rozczyn drożdżowy, dodaj sól, miękkie masło, 2 jajka i mąkę. Zagnieć ciasto - rękami lub przy pomocy miksera (końcówka do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto będzie się kruszyło, wlej trochę letniej wody. Nasze ciasto było lepiące, więc podsypywałyśmy je mąką. Ugniataj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, odchodzącego od dłoni. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na minimum godzinę).


3. Gdy ciasto podwoi objętość, posyp dłonie mąką i zacznij odrywać po kawałku ciasta. Formuj w dłoniach kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowuj między bułkami odległość, bo jeszcze urosną). Nam wyszło 20 małych bułeczek. Przykryj blaszki ścierką i odstaw na 30 minut do drugiego wyrośnięcia.

4. Po upływie tego czasu roztrzep widelcem jajko i posmaruj nim bułeczki - jeśli chcesz posyp bułki ziarnami. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC - upieczone bułeczki powinny mieć złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je i przechowuj w zamkniętym pojemniku.


Nasze oceny:

Basia: Z takimi bułkami każdy hamburger będzie smakował wyjątkowo. Pamiętajcie tylko, żeby przechowywać ja w pojemnikach bo szybko stwardnieją. Moja ocena: 9/10.

Julka: Kolejne słodkawe pieczywo w naszej kolekcji :) Ale takie właśnie powinny być prawdziwe bułki do hamburgerów. Muszę je robić z podwójnej porcji bo rozchodzą się błyskawicznie. Moja ocena: 10/10. 

 

7 komentarzy:

  1. Jakie piękne bułeczki! Mam mega ochotę na burgery domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super bułeczki :-) domowe najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe burgery.. coś co kocham i mogłabym jeść bardzo często!
    A domowe bułki? Mniam! Bardzo świetny pomysł, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie! Dawno nie robiłam bułeczek :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie! Dawno nie robiłam bułeczek :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe pieczywo w każdej postaci jest najlepsze, a własne burgery...poezja

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter